Gyűjtőkéményen kazáncsere? – ATEC rendszerrel könnyű, gyors és gazdaságos!

A társasházi gyűjtőkémények – a társasházban lakók közös érdeke is!

A Kormány 276/2015. (IX. 21.) Korm. rendelete az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet módosítása alapján 2016. július 1-ét követően – a típusengedély megszerzésének időpontjától függetlenül – nem vehető használatba egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználási helyen olyan fűtőberendezés, amely a 813/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt szezonális helyiségfűtési hatásfokra, vízmelegítési hatásfokra és hang teljesítményszintre vonatkozó előírásoknak nem felel meg. A fentiek szerint, 2016. július 1-ét követően, ún. turbós gázkészüléket nem, csak kondenzációs fűtőberendezés helyezhető üzembe.

Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házaknál és lakásoknál az elmúlt években már csak kizárólag kondenzációs kazánt lehetett telepíteni, azonban az olyan társasházi lakások esetében, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek 2018. szeptember 26-áig kaptak türelmi időt.

A kazánoknak egyöntetűen tehát, 2018. szeptember 26-át követően már a szigorított 56 mg/kWh-ás NOx-kibocsátási értékeknek kell megfelelniük. Ezt az értéket pedig, csak a kondenzációs gázkészülékek tudják biztosítani.

Ezáltal a meglévő társasházakban a gyűjtőkéményeket alkalmassá kell tenni a kondenzációs kazánok fogadására, ami azzal jár hogy a keletkező kondenzátumot el kell tudnia vezetni, valamint az eddigi gravitációs elven működő kéményt nyomástömörré kell tenni, hogy ne lehessen égéstermék visszaáramlás.

Fontos kiemelni, hogy – a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján – gyűjtőkéményeken Egyszerűsített készülékcserével nem lehetséges megoldani a készülékcserét. Csak gáztervező bevonásával és gáztervezői MEO-val történhet meg a felújítás. Illetve 2020 óta érvényben lévő EU-s (GAR) rendelet ami a gázkészülék forgalmazására, felszerelésére, telepítésére vonatkozik ez alapján a meglévő turbós készülékek nem köthetőek rá zárt, túlnyomásos (P1) gyűjtőkéményekre, készülék gyártói engedélyek hiányában. Tehát azok a felújítási technológiák, ahol azt írják, hogy maradhat a turbós gázkazán, de a kéményt átalakítják túlnyomásos (P1-es) gyűjtőkéményre, az az érvényes jogszabályok be nem tartását javasolják. Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/426 rendelete, Magyarországon a 3/2020 (I.13.) ITM rendelet szabályozza.

Az ATEC PolyTOP PPs rendszert Németországban fejlesztették ki, mint megoldást az egész Európában használt úgynevezett nyomáskiegyenlített gyűjtőkémények tovább használatára   (pl: Leier Turbo / Shiedel Quadro, Proschorn LAS), ezáltal az egyik legjobb megoldás , mivel Európára érvényes engedéllyel rendelkezik (Teljesítmény nyilatkozat áll rendelkezésre).

Előnyök az ATEC rendszernél:

  • A műanyag PPs flexibilis cső garantálja a kialakított rendszer tartósságát, a nyomás (P1) és kondenzvízzel szembeni védelmet, valamint a hőmérséklet változásból eredő hőtágulásokat is
  • Amennyiben nincs a gázkészülékben visszaáramlásbiztosító, akkor, mint rendszer tartozékot az ATEC biztosítja bármilyen gázkazánhoz
  • A munkálatokhoz szükséges gáztervhez és a tervezői MEO-hoz szükséges gyártói/forgalmazói támogatás
  • A gyűjtőkémény átalakítás előzetes felmérés alapján, nagyobb bontások nélkül, egy nap alatt elvégezhető.
  • Egész Európában bevált felújítási technológia, egyszeri átalakítási költséggel ( nem kell egyszer a kéményátépítés miatt, majd a készülékcsere miatt is bontani, felújítani, festeni a lakásban)
  • A kéményseprő szolgáltatók, Katasztrófavédelem és az gázszolgáltatók is ismerik és javasolják a technológiát
  • Nincs kiegészítő elektromos berendezés hozzá, ami zajt, költséget és meghibásodási lehetőséget rejt magában
  • Ár/érték arányban a legkedvezőbb megoldás a teljes rendszer felújítás tekintetében
  • Európai és magyarországi referenciákkal rendelkezik
  • Folyamatosan bővülő kivitelezői hálózat Magyarországon

Keresse bizalommal partnereinket:

Viszonteladóink és kivitelezők